DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

4. 1. 2023

Jak jsme prosazovali čistou a bezpečnou budoucnost české energetiky v roce 2022

UKEN sice své první narozeniny ještě neslaví, přesto byl pro nás rok 2022 zásadní a povedlo se nám mnoho dobrých věcí. Optimismus a odhodlání prosazovat čistou a bezpečnou budoucnost české energetiky si přinášíme i do roku 2023. Přečtěte si, jakými milníky UKEN i komunitní energetika prošla v loňském roce.

Zahájení a růst členské základny

Ve čtvrtek 31. 3. 2022 vyvrcholily měsíce příprav v úspěšné oficiální zahájení činnosti UKEN. Dopoledne se na první členské schůzi v pražské Spojce sešli zástupci všech 16 zakládajících organizací a odpoledne jsme UKEN představili politikům, odborné veřejnosti a novinářům.

Dnes má UKEN již 44 členů a zájem o ni dále roste, stejně tak, jako o komunitní energetiku samotnou.

Podívejte se na video ze zahájení UKEN

Prosazovali jsme kvalitní legislativu

V dubnu jsme společně s dalšími organizacemi zveřejnili studii EGÚ Brno o potenciálu komunitní energetiky. Díky tomu se dnes z médií běžně dozvíte, že až 80 % spotřeby domácností by mohla pokrýt právě komunitní energetika.

Potenciál komunitní energetiky

Zúčastnili jsme se více než 30 akcí, konferencí či kulatých stolů, kde jsme prosazovali komunitní energetiku.

Za zvláštní zmínku stojí poslanecký seminář Elišky Olšákové na téma Komunitní energetika a novela energetického zákona, kde vystoupil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a komunitní energetiku jednoznačně podpořil.

"Legislativně to chceme mít ošetřeno do konce roku." Řekl na semináři ministr Jozef Síkela. Zatím MPO zvládlo předložit první návrh. Pusťte si krátké video.

Doufáme, že i díky našemu úsilí je současný návrh novely energetického zákona pro komunitní energetiku tak kvalitní.

Přesto má zásadní háček v podobě "ochrany obchodníka". Tento nedostatek jsme ihned odhalili a upozornili na něj média. V meziresortním připomínkovém řízení se proti jednostranné změně smluv ze strany obchodníka vymezila významná část ministerstev.

Legislativní proces zdaleka není u konce, čekají nás měsíce vyjednávání. Vláda přitom ve svém programovém prohlášení slíbila připravit dokonce celý nový energetický zákon, ale nestihla ani komunitní energetiku.

Eliška Beranová: V oblasti legislativy Česká republika zaspala

Podívejte se na diskuzi s právničkou Frank Bold a vedoucí legislativní skupiny UKEN Eliškou Beranovou.

"Dokud neuvidím, že novela prošla celým legislativním procesem, neuvěřím tomu. Čeká nás ještě obrovský boj, protože to není jen o decentralizaci, ale i demokratizaci energie. A to se nemusí líbit velkým energetickým hráčům, protože přijdou o část svých zisků. Lidé si totiž elektřinu budou vyrábět sami."

Usilujeme o podporu pro energetická společenství

SFŽP nás zapojil do připomínkování tzv. "komunální výzvy" z programu RES+ Modernizačního fondu. Ta se má dle slov ředitele Petra Valdmana stát základem komunitní energetiky v Česku. Ve výzvě bohužel zůstala omezující podmínka 80 % samospotřeby, ale podařilo se nám upozornit na to, že podporu si zaslouží i jednoduché projekty malých obcí.

V roce 2023 budeme dále usilovat o spuštění dotací pro samotná energetická společenství. Věříme, že titul pro Zakládání energetických společenství již brzy spatří světlo světa.

Ondřej Pašek, expert Hnutí DUHA a vedoucí dotační pracovní skupiny.

Výlet do Německa a návod pro starosty

Pro členy UKEN jsme uspořádali cestu za poznáním a inspirací do Bavorska. Všechny nás zaujalo, jak běžné je v Německu být členem energetického družstva nebo od něj odebírat energii. K přečtení doporučujeme a odemykáme následující články:

To nejlepší nakonec. Cílem UKEN není utvářet jen legislativu a dotace, potřebujeme i konkrétní projekty a potřebujeme je hned. Budeme rádi, když návod doporučíte někomu, kdo by jej mohl využít.

Za významnou pomoc s přípravou návodu děkujeme společnosti EkoWatt, energetickým a právním specialistům z konsorcia Frank Bold a Hnutí DUHA.

Na únor 2023 už chystáme návod pro bytové domy. Díky vyhlášce ERÚ totiž bude možné elektřinu ze společné výrobny spotřebovávat v jednotlivých bytech. Kolem tématu zatím panuje mnoho nejasností, věnujeme se tomu, abychom opět připravili skutečně srozumitelný manuál.

Těšíme se na práci, která nás v novém roce čeká. Náš cíl je jasný - funkční legislativa pro komunitní energetiku a vznik prvních skutečných energetických společenství.

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz