DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

16. 12. 2022

Eliška Beranová: V oblasti legislativy Česká republika zaspala

Podívejte se na diskuzi Tvize o obnovitelných zdrojích energie v Česku. Komunitní energetiku a zájmy Unie komunitní energetiky (UKEN) v ní prosazovala Eliška Beranová, právnička Frank Bold a vedoucí legislativní pracovní skupiny UKEN.

Solární energetiku podpořil Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace, která je členem UKEN. Diskutující se dotkli řady témat týkajících se obnovitelných zdrojů energie (OZE), od legislativy, přes situaci na trhu, spravedlivou transformaci, taxonomii až po české předsednictví EU.

Eliška Beranová v reakci na ředitelku útvaru ESG skupiny ČEZ Kateřinu Bohuslavovou upozornila, že i když energetický mix ČEZ není již převážně založen na uhlí, nadpoloviční většina energie v Česku pochází z fosilních paliv. A abychom byli nezávislí, potřebujeme obrovskou akceleraci v naplňování potenciálu obnovitelných zdrojů, to znamená i komunitní energetiku. Česká republika v oblasti legislativy bohužel zaspala. Podle evropského práva jsme měli mít již koncem roku 2020 transponované všechny aspekty podporující obnovitelné zdroje a decentralizaci, kromě komunitní energetiky jsou jimi například akumulace nebo agregace.

Potřebu zahrnutí akumulace do českého energetického zákona zdůraznil i Jan Krčmář ze Solární asociace, podle něj je to obrovský problém pro investory, kterým absence právní úpravy brání investorům, aby do této oblasti vstoupili. Naopak do výstavby solárních elektráren chce investovat téměř každý, ale zde nám schází zase připravené projekty.

Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu MŽP shrnul podmínky veřejné podpory. Jako příklad uvedl Modernizační fond, který financují příjmy z aukcí emisních povolenek a obsahuje základní principy toho, jaké projekty může dotovat. Logicky nepodporuje uhelné investice, zemní plyn pouze omezeně a veškeré projekty musí přinášet jasné snížení emisí skleníkových plynů, zvýšení úspor energie nebo nové instalace OZE.

S komunitní novelou to vypadá optimisticky...

Dokud neuvidím, že novela prošla celým legislativním procesem, neuvěřím tomu. Čeká nás ještě obrovský boj, protože to není jen o decentralizaci, ale i demokratizaci energie. A to se nemusí líbit velkým energetickým hráčům, protože přijdou o část svých zisků. Lidé si totiž elektřinu budou vyrábět sami. - Eliška Beranová

Novela energetického zákona pro komunitní energetiku (Lex OZE II) je nyní v procesu vypořádávání připomínek, které předložily jednotlivá ministerstva a další připomínková místa. Až se s nimi (MPO) vypořádá, předloží návrh k projednání Poslanecké sněmovně.

Čtěte dále:

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz