DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

1. 4. 2022

Založili jsme UKEN, pracujeme na proměně české energetiky

Ve čtvrtek 31. 3. 2022 jsme oficiálně odstartovali fungování Unie komunitní energetiky. Ambice i cíle máme vysoké a v oblastech decentralizace a komunitní energetiky nás čeká spousta práce. My jsme ale připraveni podílet se na proměně české energetiky.

V pražském coworkingovém centru Opero jsme včera první členskou schůzí zahájili činnost Unie komunitní energetiky (UKEN). Shodli jsme se na strategických cílech a potvrdili si své ambice v komunitní energetice. Ty nejsou o nic menší než společně vytvořit čistou a bezpečnou budoucnost české energetiky.

První členská schůze UKEN

Členové a cíle Unie 

Na ustavující členské schůzi jsme přivítali zástupce 16 organizací a rozhodně tímto počtem nekončíme. Dveře UKEN jsou otevřené pro všechny, kteří sdílí naše cíle, kterými jsou:

1. prosadit legislativu, která podpoří vznik a rozvoj decentralizované a komunitní energetiky,

2. nastavit stabilní a srozumitelné dotační prostředí, které urychlí rozvoj projektů komunitní energetiky

3. zajistit, aby Státní energetická koncepce a Vnitrostátní plán ČR v oblasti energetiky a klimatu počítaly s komunitní energetikou a decentralizací jako s důležitým prvkem transformace české energetiky

4. sdílet získané know-how pro realizaci komunitních projektů,

5. být strategickým a konstruktivním partnerem pro občany i stát v oblasti komunitní energetiky a decentralizace.

Brožura Unie komunitní energetiky
Zjistěte o Unii víc, stáhněte si informační brožuru.

Proč potřebujeme Unii komunitní energetiky?

V Česku zatím neexistuje organizace, která by zastupovala tak široké spektrum zájmů. Unie je jedinečná v tom, že zastupuje a zohledňuje potřeby občanů, měst a obcí, byznysu i neziskových organizací a spolků. UKEN ale potřebujeme hlavně pro to, abychom přispěli k modernizaci a decentralizaci české energetiky.

Rada Unie komunitní energetiky

„Věřím, že komunitní energetika a její výhody nadchnou nejen obce a menší firmy, ale i velké množství běžných domácností.”
  • Anna Kárníková, ředitelka Hnutí DUHA - Friends of the Earth Czech Republic

"Dlouhodobě složitá situace v dodávkách energie i klimatická krize urychlují vznik sebeobraných společenství obcí, spolků, občanů a firem - energetických komunit. Jsem rád, že při tom pomáhají i MASky, sdružené v Národní síti MAS." 
  • Jiří F. Krist, místopředseda NS MAS a člen Rady NSZM

Velmi děkujeme Martině Krčové, člence Rady Energetického regulačního úřadu a Petru Valdmanovi, řediteli Státního fondu pro životní prostředí (SFŽP), kteří Unii popřáli hodně štěstí a připili si s námi na snad brzké výsledky společných snah Unie. Martina Krčová si dokonce oddechla, že nyní téma komunitní energetiky již nebude ležet pouze na jejích bedrech a vzniká tu reprezentativní organizace, která už argumenty a silou pro její prosazení disponuje.

Na zdraví Unie komunitní energetiky připil i senátor marek Hilšer.

V hlavní roli pracovní skupiny

Po společném přípitku členové Unie usedli ke stolům se třemi pracovními skupinami. Jelikož se Unie zaměřuje na tři hlavní tematické oblasti, legislativu, dotace a sdílení know-how, jsou to právě pracovní skupiny, které shromažďují informace od členů a vytvářejí návrhy řešení. U všech vedoucích pracovních skupin se rozproudila živá debata, kterou bylo obtížné. Ve všech pracovních skupinách, facilitovaných jejich vedoucími, se rozproudila živá debata, kterou spíše přerušil, než-li ukončil závěr oficiální části večera.

UKEN a práce v pracovních skupinách

Do debaty o legislativě u vedoucí Elišky Beranové se zapojil například senátor Marek Hilšer, o dotacích přišel k Ondřeji Paškovi diskutovat Ivo Marcin ze SFŽP a do skupiny sdílení know-how pod vedením Tomáše Jagoše se přidal poslanec Václav Král a samozřejmě člen Rady UKEN, starosta soběstačné obce Kněžice, Milan Kazda.

Děkujeme všem, kteří do diskuzí přispěli vlastními zkušenostmi. Ceníme si toho a doufáme, že se jednalo o začátek plodné a konstruktivní spolupráce.

UKEN nabízí řešení

Nečekáme, až se energetická krize sama vyřeší. Závislost na centrálních dodávkách fosilní energie je totiž její příčinou. Komunitní energetika představuje dílčí, ale důležitou cestu z krize ven. A jedná se o řešení, které jako jediné skutečně zahrnuje občany a dává jim možnost se na transformaci energetiky podílet a těžit z ní. Ostatně, jak řekl Milan Sedláček, ředitel společnosti Renards, a.s.: “Existují stovky důvodů, proč fandit komunitní energetice. Existují stovky problémů na cestě k ní. Pojďme je řešit.”

Členové Unie komunitní energetiky

Zakládající členové Unie

Rada Unie

Členové Unie

Čtěte dále

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz