DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

20. 12. 2023

Senát dnes schválil novelu ke komunitní energetice, schází už jen podpis prezidenta

20. 12. 2023, Praha – Senát ČR právě schválil novelu energetického zákona přezdívanou lex OZE II, která v Česku zavádí komunitní energetiku. Novelu senátoři schválili bez pozměňovacích návrhů a zbývá již jen podpis prezidenta. Účinnost zákona proto předpokládáme od 1. 1. 2024, sdílení elektřiny poté od 1. 7. 2024. Komunitní energetika má potenciál významně přispět k energetické bezpečnosti Česka, podle studie EGÚ Brno může pokrýt téměř 80 % spotřeby domácností.

V debatě senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) upozornila na omezení hlasovacích práv pro obce a navrhla rozšíření skupin sdílení nejméně na tři. Nápravu těchto bodů by ráda viděla v následující novele, tzv. lex OZE III. Následně zmínila i problematiku připojování k přenosové a distribuční soustavě, kdy by měli distributoři stanovit termín připojení, pokud není možné výrobnu OZE připojit hned.

„Pokud novelu ke komunitní energetice do konce roku podepíše prezident, budou aspirující energetická společenství v první polovině roku 2024 moci provést všechny potřebné kroky ke svému založení - např. registrovat se u ERÚ a získat tak oficiální status energetického společenství či zažádat o výměnu elektroměrů, které jsou pro členy bez výroben a pro členy s výrobnami do 50 kW zdarma a provozovatel distribuční soustavy je musí do 3 měsíců poskytnout. Sdílet elektřinu pak budou moci od 1. července 2024, kdy dojde ke zprovoznění první fáze Energetického datového centra,” říká Eliška Beranová, právnička Frank Bold a UKEN.

„Po jednomyslném schválení novely energetického zákona ve Sněmovně ji dnes podpořil bez pozměňovacích návrhů také Senát. Na schválení zákona ale musí navázat rychlá a kvalitní práce Ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu, aby bylo sdílení od 1. 7. 2024 nejen možné, ale také snadné a efektivní. Jedině tak se naplní smysl zákona a rozjede se komunitní energetika, na které se shodují nejen politici, ale zejména na ni čekají tisíce lidí, obcí a firem,” říká Ondřej Pašek, předseda představenstva Energetického družstva Hnutí DUHA a vedoucí dotační pracovní skupiny UKEN.

Na obzoru je třetí „OZE novela”, tentokrát k akumulaci a agregaci

Vypořádání připomínek k lex OZE III upravující ukládání elektřiny a agregaci flexibility by mělo rovněž být hotové do konce roku. Jak jsme již upozornili dříve, komunitní energetika může být pro síť i přínosem, pokud se vhodně nastaví pravidla. Za klíčové v lex OZE III považujeme možnost sdílení elektřiny z baterií (důležité např. pro obce, které tak budou moci lépe pokrývat spotřebu veřejného osvětlení) a účinnost celé novely co nejdříve. Akumulace a agregace flexibility totiž měly být do českého práva transponovány nejpozději k 1. 1. 2021.

Čtěte dále

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz