DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

5. 2. 2024

Komunitní energetika na vzestupu. O dotaci usiluje 83 pilotních projektů

Ve středu 31. ledna 2024 skončil příjem žádostí do prvního kola výzvy Zakládání energetických společenství, která má podpořit pilotní projekty energetických komunit v Česku. Po jejich hodnocení čeká úspěšné žadatele druhé kolo, ve kterém doplní zbývající dokumenty. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) plánuje podpořit nejméně 40 energetických společenství z 83 přihlášených. Celková alokace je 98 milionů korun. Po přijetí novely lex OZE II se jedná o vítaný a potřebný krok pro start komunitní energetiky v Česku.

Komunitní energetika je naší budoucností. Využití energie ze slunce, větru nebo biomasy snižuje závislost na fosilních palivech, zároveň posiluje energetickou bezpečnost a zlevňuje elektřinu a teplo pro zapojené domácnosti. Proto jsme vyhlásili v prosinci minulého roku výzvu financovanou z Národního plánu obnovy na zakládání energetických společenství. Výzva se uzavřela poslední lednový den a byl o ni enormní zájem, bylo podáno celkem 83 záměrů. Nyní proběhne vyhodnocení, během kterého se vybere minimálně 40 nejvhodnějších záměrů k postupu do druhého kola,uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Cílem dotační výzvy je umožnit prvním vzorovým projektům energetických společenství, aby překonaly překážky spojené s tím, že komunitní energetika je u nás zcela nový model, jehož vznik umožňuje teprve měsíc stará novela energetického zákona. Dotaci lze využít např. k přípravě ekonomických, technických či právních analýz, které je nezbytné provést před samotným zahájením sdílení energie ve společenství nebo na činnost energetického koordinátora.

Do výzvy podalo žádost o podporu i mnoho členů UKEN.

„Náročná příprava žádostí vyžadovala značný technický vhled a úzkou spolupráci mezi partnery v budoucích společenstvích a prověřila tak, že přes všechny překážky je u nás zájem o komunitní energetiku široký. S poměrně malou alokací prostředků Česko získá 40 pilotů, které prošlapou komunitní energetice cestu. Podpora by ale neměla skončit jen u nich, Ministerstvo životního prostředí by mělo využít i další prostředky Národního plánu obnovy a Modernizačního fondu, aby umožnilo masivní rozšíření sdílení energie z obnovitelných zdrojů,” říká k výzvě Ondřej Pašek, expert na energetiku a dotace Hnutí DUHA a vedoucí dotační pracovní skupiny UKEN.

Dotace podporuje nejen přípravu projektu, ale vyžaduje i reálné založení energetických společenství. Jak ukazují zkušenosti ze zahraničí, energetické komunity mají pozitivní dlouhodobý dopad na rozvoj regionu. Investice do komunitních projektů přináší řadu výhod nejen v energetice.

Plány na založení energetického společenství prezentoval Daniel Ullmann již na pracovní skupině UKEN v červnu 2023.

O podporu se uchází i mnoho členů UKEN, například obec Brumovice, kde projekt zpracovává energetický koordinátor Daniel Ullmann: „Podporu ministerstva jednoznačně vítáme, protože přípravou založení energetického společenství se zabýváme už skoro rok. Zpočátku jsme uvažovali o celém regionu, ale vzhledem ke komplikovanosti fungování tak rozsáhlého společenství, jsme se rozhodli začít na úrovni obce s příslibem další expanze do regionu. Jedná se tedy o pilotní projekt, pro které je výzva přímo určena. Jsme rádi, že se ministerstvo rozhodlo podpořit aktivní občany, kteří se chtějí starat o energetické potřeby v širší komunitě. Dokázali jsme si poradit i s tím, že se do výzvy nemohou hlásit projekty s účastí velkých podniků. V místě máme totiž českou nábytkářskou společnost s již instalovanou fotovoltaikou, která by nám významně posílila efektivitu společenství.”


Čtěte dále

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz