DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

7. 7. 2023

Projekty členů UKEN. Z Nové Zbrojovky až do domu pro budoucnost

Jaké projekty připravují naši členové, co nabízí Otevřená zahrada v Brně a jak vypadá dům pro budoucnost? Odpovědi nabídlo celodenní výjezdní zasedání projektové pracovní skupiny, které jsme pro členy UKEN uspořádali koncem června.

Mono Domo, Družstvo energie a MAS Hustopečsko

Představování projektů členů UKEN je již pevnou součástí jednání každého zasedání pracovní skupiny Projekty. Cílem UKEN je totiž mj. propojovat jednotlivé členy a nabídnout jim prostor pro navázání oboustranně výhodné spolupráce

Networking v příjemném prostředí Otevřené zahrady.

Tentokrát dostala prostor společnost Mono Domo, která se zaměřuje na maximalizaci úspor nákladů za energie v návaznosti na FVE a bateriová úložiště a na poradenství v oblasti energetické soběstačnosti a komunitního sdílení energie, jak vysvětlil jednatel firmy Václav Škeřík. Hlavním partnerem Mono Domo je poté společnost Energy Cloud, jež dodává chytré technologie a řešení pro řízení energií a na trhu působí již 22 let. 

Družstvo energie představil Michael Šturm, zdůraznil, že základem jejich fungování je využít sílu komunit a vrátit rozhodování o důležitých věcech lidem. Soustředí se proto na poradenství při vytváření komunit, poskytují služby vyúčtování, umí navrhnout vhodné technologie, optimalizovat je a poskytují trvalou podporu členům energetických společenství.

Aktivity v energetice MAS Hustopečsko představil Daniel Ullmann působící jako energetický koordinátor a současně zastává pozici ale energetika obce Brumovice. V rámci MAS se soustředí především na pomoc starostům zvládat energie a v samotných Brumovicích má na starost start a rozvoj energetického společenství.

Charakteristika energetického společenství v Brumovicích

  • Do roku 2026 společenství předpokládá 60 členů.
  • Jednotlivé skupiny budou do komunity zapojovány postupně, nejprve přijdou na řadu obecní budovy, poté místní podniky a na závěr občané.
  • Do projektu bude zapojena i římsko-katolická farnost.
  • Předpokládaný objem sdílené elektrické energie bude ročně činit přibližně 880 MWh.

Otevřená zahrada v Brně

Otevřená zahrada v centru Brna hned pod Špilberkem je ideálním místem pro odpočinek, proto jsme na její prohlídku vyrazili krátce po obědě. Hlavní součást tvořila exkurze v pasivní budově, která disponuje řadou technologií. Kromě solárních panelů na střeše v budově naleznete technologie pro recyklaci vody, šetření energií nebo měřící systémy. Prohlídku budovy v Otevřené zahradě si můžete také domluvit.

Otevřená zahrada funguje i jako vzdělávací prostor pro malé i velké.

Chytré Líchy a Nová Zbrojovka

Chytré Líchy, které najdete v Židlochovicích u Brna, mají ambici stát se první udržitelnou městskou částí v Česku. Udržitelná čtvrť nemá být jen “zelená”, ale má poskytovat komplexní služby pro vysokou kvalitu života. Prioritami pro výstavbu jsou:

  • uhlíková neutralita provozu budov,
  • kvalitní bezpečný veřejný prostor pro obyvatele
  • a úspora pitné i užitkové vody.

Projekt udržitelné čtvrti samozřejmě počítá i se sdílením energií, konkrétní podoba energetického společenství je ale vzhledem k legislativě zatím nejasná.

Nová Zbrojovka hýbe Brnem. Jiří Cihlář z poradenské společnosti Cevre Consultants vysvětlil jak moc. Představil dosavadní postup výstavby a demolice, uvažovaná řešení, a především svou práci, která spočívá v analýze, optimalizaci, kalkulaci a modelaci potenciálu výroby energií z obnovitelných zdrojů.

Jak bude Nová Zbrojovka po rekonstrukci vypadat?

Dům pro budoucnost v Omicích

Závěrem výjezdního zasedání jsme vyrazili do Omic u Brna, prohlédnout si Dům pro budoucnost, který nám ukázal přímo jeho obyvatel Dalibor Veverka. Na výstavbě domu se podílelo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT a slouží proto i k testování technologií. Dům disponuje FVE o výkonu 10 kWp, bateriovým úložištěm o kapacitě 41 kWp a chytrým řízením. Prohlédněte si video s prohlídkou domu od Electro Dad.

Čtěte dále

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz