DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

21. 9. 2022

Novela energetického zákona nesmí být jen prázdnou proklamací

21. 9., Brno - Ve čtvrtek 22. 9. se v Poslanecké sněmovně koná seminář poslankyně Elišky Olšákové (STAN) pod záštitou Podvýboru pro energetiku na téma Komunitní energetika a novela energetického zákona. K novele energetického zákona a podmínkám komunitní energetiky vystoupí také ministr Jozef Síkela a ministryně Anna Hubáčková. Zástupci Unie komunitní energetiky(UKEN) na semináři zdůrazní, že důležitá je rychlá, ale především kvalitní a komplexní úprava pravidel pro komunitní energetiku.

Novela energetického zákona je nutným předpokladem pro to, aby také v Česku mohla začít fungovat energetická společenství. Kvalitní nastavení pravidel pro komunitní energetiku zmírní energetickou krizi a vytvoří podmínky pro to, aby se lidé mohli odpoutat od závislosti na drahých fosilních palivech. Lokální obnovitelné zdroje ochrání domácnosti, obce i podniky před cenovými turbulencemi na energetickém trhu, protože si část energie budou moci nejen sami vyrábět, ale především efektivně sdílet.

Podle Unie komunitní energetiky musí novela energetického zákona obsahovat čtyři zásadní prvky, aby energetická společenství mohla začít co nejdříve fungovat:

  • definici energetického společenství, která umožní lidem, obcím, spolkům, bytovým domům, firmám a družstvům se stát členem a zajistí jim nediskriminační postavení na trzích s energiemi,
  • právo sdílet elektřinu skrze veřejnou distribuční síť včetně slevy na distribuci zohledňující blízkost místa výroby a spotřeby a povinnost distributora umožnit přenosy elektřiny v rámci společenství skrze veřejnou síť, 
  • zjednodušené povolovací procesy a přiměřené povinnosti pro energetická společenství, např. oprávnění zajišťovat energetické potřeby členů bez obchodní licence
  • a povinnosti regulovaných subjektů (např. distributoři, obchodníci nebo provozovatelé distribučních soustav) nebo Energetického regulačního úřadu zavést procesy a technologie, které sdílení umožní (např. chytré elektroměry, sdílení dat a vyúčtování).

„Legislativní prostředí je nastaveno pro velké hráče, pro profesionální energetické firmy. Když byste ale chtěli prodat přebytek elektřiny ze své fotovoltaiky sousedovi nebo převést energii z jedné budovy na druhou, je to prakticky nemožné,“ Vysvětluje Eliška Beranová, právnička UKEN, která největší překážku vidí v nemožnosti sdílet energie v reálném čase, čímž domácnosti, obce i podnikatele nejvíce uspoří.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje částečnou novelu energetického zákona. I když vítáme, že tím chce urychlit nástup komunitní energetiky, musí být novela komplexní, aby skutečně umožnila založení energetického společenství, sdílení energií a stanovila povinnosti pro všechny regulované subjekty. Nesmíme připustit, aby se novela stala jen prázdnou proklamací bez reálného dopadu.“ upozorňuje na rizika Ondřej Pašek, expert UKEN na dotace.

Apelujeme na to, aby MPO komplexní úpravu komunitní energetiky předložilo co nejdříve a konečně odblokovalo potenciál, který komunitní energetika má. Obce, domácnosti i firmy potřebují plánovat a realizovat projekty v předvídatelném a podpůrném právním prostředí tak, aby si své energetické potřeby mohli alespoň částečně zajišťovat sami.

Vizualizace komunitní energetiky od firmy BENEKOVterm s.r.o

Kontakty

Eliška Beranová, eliska.beranova@uken.cz, 773 759 209

Ondřej Pašek, ondrej.pasek@uken.cz, 608 381 602

Čtěte dále


Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz