DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

21.7.2023

Malá česká firma jako průkopník udržitelných řešení

Následující text je překladem ze serveru beyondfossilfuels.com.

V Opavě, nedaleko česko-polských hranic, se nachází sídlo společnosti ECM System Solutions. Tato firma s pouhými 15 zaměstnanci se stala průkopníkem v oblasti energetické transformace a specializuje se na vývoj systémů pro měření, správu a monitorování obnovitelných zdrojů energie. 

Společnost ECM System Solutions pomáhá firmám i obcím zavádět systémy čisté energie do jejich provozu a lokalit, od solárních panelů až po pokročilé bateriové systémy, nabíječek elektromobilů a inteligentních řešení osvětlení. Díky těmto nástrojům se spolupodílí na nastolování cenově dostupnější a udržitelnější budoucnosti.

Zakladatel společnosti, Martin Krupa, má svou vášeň pro systémy obnovitelných zdrojů energie spojenou s působením ve funkci starosty Mikolajic, malé obce nedaleko Opavy. 

Během svého starostování se Krupa pustil do hledání energetických úspor a ve spolupráci s partnery vybudoval průkopnický systém mikrosítě a energetického managementu. Tato iniciativa plynule propojila tři obecní budovy a k zajištění obnovitelné energie a tepla využívá solární panely, bateriové úložiště a kogenerační jednotku. "Dnes bychom to nazvali energetickým společenstvím, i když na příslušný zákon upravující komunitní energetiku stále čekáme," říkál Krupa. 

Na nedostatek zakázek si v ECM System Solutions nemohou stěžovat. Stále více subjektů hledá efektivní způsoby, jak ušetřit za energii.

"Energetická krize se na našem podnikání projevila pozitivně - rozrostlo se. Úsporná opatření jsme ale také zavedli, snížili jsme teplotu v kanceláři a provedli úsporná opatření všude, kde to bylo možné. Majitel budovy kde sídlíme chce navíc instalovat solární panely. Připravili jsme pro něj komplexní plán pro fotovoltaiku, včetně bateriového úložiště, a věříme, že systém brzy realizuje," vysvětluje Krupa.

V následujících třech až pěti letech bude velmi obtížné předvídat ceny energií.  Se stabilizací výdajů za elektřinu a teplo vám pomůže rozmanité portfolio obnovitelných zdrojů a chytré řízení spotřeby.

Zdroj: Beyond Fossil Fuels

Ačkoli společnost spolupracuje převážně s obcemi, pomáhá i firmám. Krupa přitom zdůrazňuje pravidla ESG (Environmental, Social and Governance), která při prosazování poptávky po zelených energetických řešeních v soukromém sektoru hrají důležitou roli.

"Podávání ESG reportů urychluje zavádění obnovitelných zdrojů energie v podnicích všech velikostí. Přísné standardy stanovené velkými hráči motivují malé a střední podniky, které s nimi chtějí obchodovat, aby zlepšily své postupy v oblasti udržitelnosti. To zvyšuje poptávku po obnovitelných zdrojích energie a řešeních zvyšujících účinnost napříč dodavatelským řetězcem," říká Krupa

V budoucnu by Krupa rád viděl vyvážené prostředí pro obnovitelné zdroje energie, a to jak z hlediska používaných technologií, tak subjektů, které je zavádějí. Tato rovnováha je podle něj klíčová pro dosažení energetické nezávislosti a stability.

Zdroj: web Beyondfossilfuels.com

"Obzvláště mě zajímá rozvoj větrné energie. Neměli by ji monopolizovat velcí hráči, významnou roli musí mít také obce a města. Proto se zasazuji o dotace nejen pro větrnou a solární energii a baterie, ale také pro samostatná řešení pro ukládání energie v síti. To by například obcím umožnilo napájet pouliční osvětlení pomocí uložené solární energie vyrobené během dne, čímž by významně ulehčily svým rozpočtům," dodává Krupa.

A právě úspora peněz a zajištění trvale dostupných dodávek energie jsou podle Krupy dvě věci, které jeho klienty v současné době nejvíce zajímají. 

"Klientům důrazně doporučuji, aby zapracovali na efektivitě svých budov a prozkoumali možnosti instalace systémů obnovitelných zdrojů energie. V následujících třech až pěti letech bude předvídání cen energií opravdu náročné a rozmanité portfolio obnovitelných zdrojů energie pomůže snížit zranitelnost vůči cenovým výkyvům," uzavírá.

Čtěte dále 

Přeložil: Tomáš Beránek

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz