DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

7. 8. 2023

Liberec je prvním krajským městem, které se stalo členem UKEN

Liberec se stal členem Unie komunitní energetiky jako první krajské město v ČR. Spolupráci chce v rámci organizace navazovat nejen se zástupci samospráv a místních akčních skupin, ale i s firmami a profesními sdruženími, včetně asociací z oblasti energetiky, životního prostředí, či stavitelství. Od partnerství si slibuje získávání klíčových informací, dat a nových trendů týkajících se komunitní energetiky.

Liberec se stal rozšířeným členem, bude mít tak možnost účastnit se všech pracovních skupin a například připomínkovat legislativu, která má ke komunitní energetice v ČR postupně vznikat. Zároveň se může účastnit zajímavých odborných seminářů, což mu umožní setkávat se a spolupracovat s předními experty na rozvoj a realizaci energetických projektů.

„Jedná se o další významný dílek do složité skládačky k založení komunitní energetiky v Liberci, od níž si do budoucna slibujeme výraznou úsporu nákladů na provoz a energetickou náročnost městských budov. Zároveň počítáme s tím, že může pomoci i našim občanům, kterým chceme nabídnout možnost získávat levnější energie do svých domácností,“ říká náměstek primátora pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti Adam Lenert.

Náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci. Foto: Canva, ilozavr

Členství v UKEN umožní pátému největšímu městu v ČR také snadné a efektivní sdílení aktuálních informací mezi jednotlivými členy a zároveň rozšíření kontaktů na odborníky a partnery pro případnou spolupráci na rozvoji komunitní energetiky přímo v Liberci.

Liberec je pro nás velkou inspirací nejen díky tomu, jak ambiciózně se staví k dosažení uhlíkové neutrality města. Energetická společenství v Evropě dnes zvládnou poskytovat obnovitelnou energii lidem i ve velkých městech. Dobrou praxí přitom je, že se město takových projektů přímo účastní. Doufáme, že členství v UKEN pomůže Liberci stát se průkopníkem v komunitní energetice a poslouží jako vzor dalším městům a obcím,říká David Blažek, hlavní koordinátor UKEN.

Kontakty pro média:

Tomáš Tesař, +420 602396 755, tesar.tomas@magistrat.liberec.cz

Čtěte dále

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz