DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

23. 3. 2023

Unie komunitní energetiky vítá nového strategického partnera. Jsou jím Domy sobě

Novým strategickým partnerem Unie komunitní energetiky (UKEN) se stala společnost Domy sobě. Jako jediní v ČR se už od roku 2020 specializují výhradně na služby pro bytové domy, a to s cílem zvyšovat jejich hodnotu, energetický standard i komfort bydlení pomocí úsporných a ekologicky zaměřených moderních technologií. Pro UKEN se jedná o cenného partnera, protože právě v bytových domech mohou od 1. 1. 2023 vznikat první “mikro” energetická společenství. 

Společným tématem UKEN a Domů sobě je především sdílení elektřiny v bytových domech. To od začátku roku umožňuje vyhláška Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o pravidlech s elektřinou. Platí, že vyrobenou elektřinu si obyvatelé zapojení do společné výroby a spotřeby mohou rozdělit prostřednictvím předem dohodnutých podílů, tzv. alokačního klíče. V případě, že elektrárna nevyrábí dostatek elektřiny, je celý bytový dům i jednotlivé byty nadále připojení k veřejné distribuční soustavě a odebírají z ní elektřinu od svého obchodníka.

“Novelou vyhlášky ERÚ o pravidlech trhu s elektřinou se konečně přibližujeme k nastartování rozvoje komunitní energetiky v Česku. Jsme proto velmi rádi, že se Domy sobě rozhodly spolupracovat právě s UKEN. Věříme, že se nám společně podaří téma srozumitelně vysvětlovat a motivovat obyvatele bytů k vyšší energetické soběstačnosti. Zároveň doufáme, že pozitivní zkušenost v rámci jednoho objektu lidi přesvědčí také o tom, že se budou spojovat do opravdových energetických společenství, až to novela energetického zákona umožní,” uvádí David Blažek, projektový koordinátor UKEN. 

Domy sobě nabízí celou řadu služeb. Navrhují, instalují a spravují střešní domovní fotovoltaické elektrárny (FVE), dodávají a zprovozňují systémy dálkových odečtů a bezpečnostních čidel. A díky aplikaci Dominiq mají obyvatelé bytových domů kdykoliv přehled o své spotřebě elektřiny i tepla. Právě kombinací FVE a chytrých technologií dokáží bytovým domům ušetřit až 50 % nákladů na elektřinu

Prohlédněte si interaktivní kalkulačku fondu oprav a další nástroje, které vyvinuly Domy sobě.

“Před třemi lety jsme vstoupili na trh a začali poskytovat bytovým domům řešení v podobě sloučení odběrných míst, které umožňuje využívat elektřinu i v jednotlivých bytech a ušetřit tak až 50 % její spotřeby. Jsme ale rádi, že se v ČR s rokem2023 konečně hnuly ledy a výhody solární energie už začíná respektovat i nová legislativa. Bez dlouhodobého úsilí, na kterém se Unie komunitní energetiky zásadně podílí, bychom na zákonné úpravy podporující komunitní energetiku nejspíš stále teprve čekali. Od počátku naší existence se snažíme urychlit šíření fotovoltaiky v oblasti bytových domů a členství v Unii nám umožňuje podílet se i na další kultivaci zákonných norem a standardu fotovoltaických služeb” říká Stanislav Gaj, vedoucí projektu Domy sobě.

Domy sobě

Domy sobě jsou výsledkem partnerství společností Veolia a Creative Dock. Jejich cílem je přinášet moderní technologie a z toho vyplývající energetické úspory všem bytovým domům v ČR. Za vznikem Domů sobě stojí přesvědčení, že technologický pokrok nemůže a nesmí být vyhrazený pouze pro novostavby. Naopak. Věříme, že každý bytový dům v naší zemi může být přátelštější k životnímu prostředí a zároveň pohodlnější, bezpečnější a méně nákladný na život.

Kontakty pro média:

Anna Michalčáková, UKEN, anna.michalcakova@uken.cz, +420 605 038 162

Marek Falťan, Domy Sobě, marek.faltan@domysobe.cz, +420 774 905 687

Čtěte dále

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz