DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

29. 11. 2023

Školíme úředníky v akreditovaném kurzu ke komunitní energetice

Společně s firmou Accon jsme získali akreditaci Ministerstva vnitra na vzdělávací kurz Komunitní energetika a sdílení elektřiny pro obce a města. Další termín školení se uskuteční již 5. prosince 2023 online od 9:00 do 14:00.

Díky komplexnímu přístupu k problematice získají účastníci ucelenou představu o základních principech, fungování, typech, benefitech nebo roli a budoucích možnostech obcí.

Školení poskytne i odpovědi na praktické otázky spojené s obecními projekty komunitní energetiky počínaje jejich přípravou, realizací, financováním, technickou či občanskoprávní rovinou, včetně řady domácích a zahraničních příkladů dobré praxe.

Cena za školení činí 2 800 (DPH 0 %) Kč.

Jedním z prezentujících je Tomáš Jagoš, vedoucí projektové pracovní skupiny UKEN.

Program webináře

  1. Co je komunitní energetika – definice, historie, příklady, benefity, formy, činnosti, potenciál, mapa hráčů.
  2. Právní rámec pro komunitní energetiku –  evropské směrnice, zákony a vyhlášky (vyhláška 404/2022 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, vyhláška 16/2016 Sb., o Podmínkách připojení k elektrizační soustavě, vyhláška č. 359/2020 Sb., o měření elektřiny, novela energetického zákona č. 19/2023 Sb. (tzv. Lex OZE I), hlavní principy lex OZE II.
  3. Technická rovina komunitní energetiky – smart metery, akumulace, řízení, flexibilita, elektromobilita, TDD, distribuční síť a připojování nových zdrojů.
  4. Role obce v komunitní energetice – komunální a komunitní energetika, občanské projekty, spolupráce s privátním sektorem.
  5. Jak na komunitní energetiku v obci – typy projektů, krok za krokem přípravou projektu, ekonomika a financování, energetický management, městská energetická společnost, příklady z praxe, case study.
  6. Komunitní energetika, OZE a veřejné mínění – zapojování veřejnosti, referenda, řešení typových situací, mýty a fakta o OZE a komunitní energetice
  7. Rady a doporučení – desatero komunitní energetiky pro úředníky samospráv.
  8. Diskuze

Přihlášky a bližší informace ke kurzu naleznete na webu www.vzdelavaniuradu.cz.

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz